Urządzenia przeznaczone do przygotowywania popcornu kojarzą się nam przede wszystkim z tymi, które znajdują zastosowanie w lokalach gastronomicznych. Dlaczego jednak nie mielibyśmy korzystać z nich także w domu? Lista produktów przeznaczonych do użytku domowego rośnie, systematycznie obniżana jest przy tym ich cena.

Przygotowywanie popcornu w tego rodzaju urządzeniach jest banalnie proste. Wystarczy kukurydza oraz sól lub cukier, w zależności od upodobań kulinarnych. Urządzenia do popcornu pozwalają na uzyskanie jego wersji z tłuszczem, nic nie stoi jednak na przeszkodzie temu, aby zrezygnować z użycia oleju lub masła i zafundować sobie przekąskę nie mniej smaczną, a jednocześnie dietetyczną. Z większości sprzętów tego rodzaju korzysta się intuicyjnie, większość modeli jest przy tym wyposażona w specjalne zabezpieczenia minimalizujące ryzyko przegrzania. Plusem automatów do popcornu jest także to, że potrawa przygotowywana za ich pośrednictwem nie przypala się, powstaje też znacznie szybciej niż klasyczny popcorn na patelni.