Coraz ładniejsza pogoda zachęca do aktywności na świeżym powietrzu, gdy zaś o niej mowa, jednym z pierwszych skojarzeń niezmiennie są doznania kulinarne. Jedzenie poza domem zawsze smakuje przynajmniej odrobinę lepiej niż w czterech ścianach nawet, jeśli nie jest skomplikowane. Jeśli jednak zależy nam na cieszeniu się nim, z pewnością przydadzą się nam grille.

Nowoczesne grille można dziś podzielić na kilka grup. Najbardziej klasycznym jest podział na rozwiązania przenośne i stacjonarne, te pierwsze dzielimy przy tym zarówno na grille jednorazowe, jak i te, których możemy używać wielokrotnie. Grille stacjonarne także nie stanowią zwartej grupy. Można dzielić je zarówno ze względu na rozmiary, jak i z uwagi na możliwości, jakie stwarzają. Te najbardziej rozbudowane pozwalają na przygotowywanie bardzo szerokiego spektrum potraw, spodobają się więc z pewnością nie tylko mięsożercom, ale i wegetarianom. Ich producenci coraz większy nacisk kładą też na odporność tego rodzaju rozwiązań oraz na łatwość, z jaką można utrzymać je w czystości.